Pole przekroju kuli

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
fergie20
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 17 mar 2009, 18:12

Pole przekroju kuli

Post autor: fergie20 »

kule przecięto płaszczyzną w odległości 4 cm od jej srodka .pole otrzymanego przekroju wynosi 8pi cm2 oblicz pole powierzchni kuli
Pomoże ktos rozwiazac to zadanie.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Pole przekroju kuli.png
Pole przekroju kuli.png (14.18 KiB) Przejrzano 646 razy
r-promień przekroju
R-promień kuli
d-odległość środka od płaszczyzny

\(\begin{cases} \pi r^2=8 \pi \\ d^2+r^2=R^2 \end{cases}\)
\(\begin{cases} r^2=8 \\ 4^2+r^2=R^2 \end{cases}\)
\(\begin{cases} r=2 \sqrt{2} \\ 16+r^2=R^2 \end{cases}\)
\(\begin{cases} r=2 \sqrt{2} \\ 16+8=R^2 \end{cases}\)
\(\begin{cases} r=2 \sqrt{2} \\ 24=R^2 \end{cases}\)
\(\begin{cases} r=2 \sqrt{2} \\ R=2 \sqrt{6} \end{cases}\)

\(P=4\pi R^2\\
P=4\pi \cdot (2\sqrt6)^2\\
P=4\pi \cdot 24\\
P=96\pi\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
fergie20
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 17 mar 2009, 18:12

Post autor: fergie20 »

dziekuje
ODPOWIEDZ