Zad.1
Na powieszchni kuli są trzy punkty, których odległość od siebie wzdłuż linii prostj wynoszą: 6cm, 8cm i 10 cm. promień kuli ma długość 13 cm. Oblicz odległość środka kuli od płaszczyny , wyznaczonej przez te trzy punkty.
Zad.2
Pole powieszchni bocznej stożka wynosi 65 (pi) cm2 . wysokość stożka ma długość 12cm, oblicz objętość tego stożka.
pozdrawiam i gory dziekuje
Kula i stożek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1.
Promienie kuli tworzą krawędzie boczne ostrosłupa wspisanego w kulę. Podstawą ostrosłupa jest dany trójkąt.
Jeśli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są równe, to na podstawie ostrosłupa można opisać okrąg, a środkiem tego okręgu jest spodek wysokości ostrosłupa.
Spodek wysokości ostrosłupa jest więc w połowie przeciwprostokątnej.
Odległość środka kuli od płaszczyny, wyznaczonej przez dane trzy punkty jest równa wysokości ostrosłupa.
Obliczam \(|OD|\)
\(|OD|^2=|AO|^2-|\frac{1}{2}AB|^2\\
|OD|^2=13^2-5^2\\
|OD|^2=169-25\\
|OD|^2=144\\
|OD|=12\)
2.
Wyznaczam \(l\)
\(\pi rl=65\pi\\
l=\frac{65}{r}\)
Obliczam \(r\)
\(h^2+r^2=l^2\\
12^2+r^2=(\frac{65}{r})^2\\
144+r^2-\frac{4225}{r^2}=0\\
r^4+144r^2-4225=0\\
r=5\)
Podstawiasz do wzoru na objętość i obliczasz.
Trójkąt ABC jest prostokątny. AB to przeciwprostokątna.Promienie kuli tworzą krawędzie boczne ostrosłupa wspisanego w kulę. Podstawą ostrosłupa jest dany trójkąt.
Jeśli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są równe, to na podstawie ostrosłupa można opisać okrąg, a środkiem tego okręgu jest spodek wysokości ostrosłupa.
Spodek wysokości ostrosłupa jest więc w połowie przeciwprostokątnej.
Odległość środka kuli od płaszczyny, wyznaczonej przez dane trzy punkty jest równa wysokości ostrosłupa.
Obliczam \(|OD|\)
\(|OD|^2=|AO|^2-|\frac{1}{2}AB|^2\\
|OD|^2=13^2-5^2\\
|OD|^2=169-25\\
|OD|^2=144\\
|OD|=12\)
2.
Wyznaczam \(l\)
\(\pi rl=65\pi\\
l=\frac{65}{r}\)
Obliczam \(r\)
\(h^2+r^2=l^2\\
12^2+r^2=(\frac{65}{r})^2\\
144+r^2-\frac{4225}{r^2}=0\\
r^4+144r^2-4225=0\\
r=5\)
Podstawiasz do wzoru na objętość i obliczasz.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.