Graniastosłup

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kokoox3
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 84
Rejestracja: 04 sty 2011, 21:37
Podziękowania: 70 razy
Płeć:

Graniastosłup

Post autor: kokoox3 »

Zad 1 :
Drewniany klocek ma kształt sześcianu o krawędzi długości 8 cm. Zaprojektuj kartonowe pudełko (z wieczkiem), do którego można zapakować 40 takich klocków. Postaraj się tak dobrać wymiary, aby na projektowane przez ciebie pudełko zużyć jak najmniej kartonu i żeby klocki nie mogły się w nim przesuwać .
Ostatnio zmieniony 04 sty 2011, 22:54 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zad. 2 z tematu http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=20&t=16615
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Objętość takiego pudełka jest równa 40 objętościom klocka.
a, b, c- wymiary pudełka, każda z tych liczb to wielokrotność 8cm
a=8x cm
b=8y cm
c=8z cm

\(xyz=40\)

Liczby x, y, z to liczby naturalne

Najmniejszą powierzchnię ma ten prostopadłościan, którego wymiary najbardziej zbliżone są do wymiarów sześcianu.
Tutaj najlepiej, jeśli x=5, y=4, z=2

Wtedy a=40cm, b=32cm, c=16cm.
ODPOWIEDZ