Prostopadłościan wpisany w walec

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
m.milewska
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 29 paź 2008, 17:26

Prostopadłościan wpisany w walec

Post autor: m.milewska »

PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC!!!

W walec wpisano prostopadłościan, którego dłuższa krawędź podstawy ma długość \(a\). Przekątna prostopadłościanu jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\alpha\). Przekątna ta ze ścianą boczną, zawierającą dłuższą krawędź podstawy, tworzy kąt \(\beta\).Oblicz pole powierzchni bocznej walca.


___
Odpowiedź

\(P_{b}=\pi a^{2} \frac{sin\alpha cos\alpha}{cos^{2}\alpha - sin^{2} \beta}\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Ostatnio zmieniony 19 mar 2009, 16:59 przez anka, łącznie zmieniany 2 razy.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ