Czworościan foremny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kefir5169
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 10 mar 2009, 19:16

Czworościan foremny

Post autor: Kefir5169 »

Prosze uprzejmie o pomoc w zadaniu.
Narysuj siatkę czworościanu foremnego, wiedząc, że pole powierzchni całkowitej czworościanu jest równe 16pierwazdków z 3 cm. do kwadratu.
Z góry bardzo dziekuje,
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

pole pow.całkowitej czworościanu foremnego to 4 x pole trójkąta równobocznego o boku a, stosując wzór na pole trójkąta mamy: Pc = 4 a^2 pierw.z 3 /4 = 16 pierw.z 3;po skróceniu mamy, a^2 = 16; czyli a=4cm,pozostało narysować 4 trójkąty równoboczne o boku = 4cm, miłej pracy,pozdrawiam
ODPOWIEDZ