Stożek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agatkaaa87
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 11 mar 2009, 13:21

Stożek

Post autor: agatkaaa87 »

Narysuj stozek i zaznacz jego kąt rozwarcia, a potem wyznacz miarę tego kąta jesli stożek powstał w wyniku obrotu trojkata prostokątnego o przyprostokątnych pierwiastek z 3 i 3. obracano trojkąt dookoła krótszej przyprostokątnej.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Obrazek
\(tg\frac{\alpha}{2}=\frac{r}{h}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ