Witam,
prosze o sprawdzenie moich obliczeń. I napisanie gdzie ewentualnie jest błąd, i jakieś nakierowanie na to jak obliczyć 3 bryłe
oto zdjecia:
http://img11.imageshack.us/gal.php?g=zdjcia0015.jpg ZADANIA
a tu rozwiązania:
http://img7.imageshack.us/gal.php?g=1004067.jpg
pozdrawiam
stereometria, walec
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Zadanie 1
Tworząca dużego stożka policzona dobrze czyli
\(l=5\sqrt{10}\)
Żeby policzyć promień małego stożka nie trzeba liczyć powierzchni bocznej.
Z podobieństwa trójkątów
\(\frac{l}{l_{1}}=\frac{r}{r_{1}}\)
\(\frac{5\sqrt10}{5}=\frac{6\sqrt2}{r_{1}}\\
r_{1}=\frac{6\sqrt5}{5}\)
Wysokość można policzyć z Pitagorasa albo z podobieństwa
\(\frac{h}{r}=\frac{h_{1}}{r_{1}}\\
\frac{15}{5}=\frac{h_{1}}{\frac{6\sqrt5}{5}}\\
\frac{h_{1}}{\frac{6\sqrt5}{5}}=3\\
h_{1}=\frac{18\sqrt5}{5}\)
Tworząca dużego stożka policzona dobrze czyli
\(l=5\sqrt{10}\)
Żeby policzyć promień małego stożka nie trzeba liczyć powierzchni bocznej.
Z podobieństwa trójkątów
\(\frac{l}{l_{1}}=\frac{r}{r_{1}}\)
\(\frac{5\sqrt10}{5}=\frac{6\sqrt2}{r_{1}}\\
r_{1}=\frac{6\sqrt5}{5}\)
Wysokość można policzyć z Pitagorasa albo z podobieństwa
\(\frac{h}{r}=\frac{h_{1}}{r_{1}}\\
\frac{15}{5}=\frac{h_{1}}{\frac{6\sqrt5}{5}}\\
\frac{h_{1}}{\frac{6\sqrt5}{5}}=3\\
h_{1}=\frac{18\sqrt5}{5}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.