Romb-bryła powstała z obrotu przekątnej.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 39
- Rejestracja: 29 paź 2008, 17:26
Romb-bryła powstała z obrotu przekątnej.
Dany jest romb o boku długości a i kącie ostrym alfa. Oblicz objętość bryły otrzymanej przez obrót tego rombu wokół dłuższej przekątnej.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(r\)
\(sin{\frac{\alpha}{2}}=\frac{|OB|}{|CB|}\\
sin\frac{\alpha}{2}=\frac{r}{a}\\
r=a sin{\frac{\alpha}{2}}\)
Obliczam\(h\)
\(cos{\frac{\alpha}{2}}=\frac{|OC|}{|CB|}\\
cos{\frac{\alpha}{2}}=\frac{h}{a}\\
h=a cos{\frac{\alpha}{2}}\)
Obliczam \(V\)
Bryłą otrzymaną w wyniku obrotu są dwa identyczne stożki złączone ze sobą podstawami
\(V=2\cdot \frac{1}{3}\pi r^2h\\
V=\frac{2}{3}\pi \cdot (a sin{\frac{\alpha}{2}})^2\cdot a cos{\frac{\alpha}{2}}\\
V=\frac{2\pi a^3 sin^2{\frac{\alpha}{2}}cos{\frac{\alpha}{2}}}{3}\)
Obliczam \(sin{\frac{\alpha}{2}}=\frac{|OB|}{|CB|}\\
sin\frac{\alpha}{2}=\frac{r}{a}\\
r=a sin{\frac{\alpha}{2}}\)
Obliczam\(h\)
\(cos{\frac{\alpha}{2}}=\frac{|OC|}{|CB|}\\
cos{\frac{\alpha}{2}}=\frac{h}{a}\\
h=a cos{\frac{\alpha}{2}}\)
Obliczam \(V\)
Bryłą otrzymaną w wyniku obrotu są dwa identyczne stożki złączone ze sobą podstawami
\(V=2\cdot \frac{1}{3}\pi r^2h\\
V=\frac{2}{3}\pi \cdot (a sin{\frac{\alpha}{2}})^2\cdot a cos{\frac{\alpha}{2}}\\
V=\frac{2\pi a^3 sin^2{\frac{\alpha}{2}}cos{\frac{\alpha}{2}}}{3}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.