W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątne ścian bocznych wychodzące z tego samego wierzchołka mają długość P i tworzą kąt ALFA. Oblicz objetość tego ostrosłupa.
Odpowiedź:
\(V=\frac{\sqrt{3}}{2}P^{3}(1-cosALFA){\sqrt{2cosALFA-1}\)
Graniastosłup prawidłowy trójkątny, objętość
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 39
- Rejestracja: 29 paź 2008, 17:26
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(a\)
\(sin{\frac{\alpha}{2}}=\frac{\frac{1}{2}a}{p}\\
a=2psin{\frac{\alpha}{2}}\\
a=2p\sqrt{\frac{1-cos\alpha}{2}}\)
Obliczam \(h\)
\(h^2=p^2-a^2\\
h^2=p^2-(2p\sqrt{\frac{1-cos\alpha}{2}})^2\\
h^2=p^2-4p^2(\frac{1-cos\alpha}{2})\\
h^2=p^2(1-4\cdot\frac{1-cos\alpha}{2})\\
h^2=p^2(1-2+2os\alpha)\\
h^2=p^2(2cos\alpha-1)\\
h=p\sqrt{2cos\alpha+1}\)
Obliczam \(V\)
\(V=\frac{a^2\sqrt3}{4}h\\
V=\frac{(2p\sqrt{\frac{1-cos\alpha}{2}})^2\sqrt3}{4}\cdot p\sqrt{2cos\alpha+1}\\
V=\frac{\frac{4\sqrt3 p^2\cdot(1-cos\alpha)}{2}}{4}\cdot p\sqrt{2cos\alpha+1}\\
V=\frac{\sqrt3}{2}p^3(1-cos\alpha)\sqrt{2cos\alpha+1}\)
Obliczam \(sin{\frac{\alpha}{2}}=\frac{\frac{1}{2}a}{p}\\
a=2psin{\frac{\alpha}{2}}\\
a=2p\sqrt{\frac{1-cos\alpha}{2}}\)
Obliczam \(h\)
\(h^2=p^2-a^2\\
h^2=p^2-(2p\sqrt{\frac{1-cos\alpha}{2}})^2\\
h^2=p^2-4p^2(\frac{1-cos\alpha}{2})\\
h^2=p^2(1-4\cdot\frac{1-cos\alpha}{2})\\
h^2=p^2(1-2+2os\alpha)\\
h^2=p^2(2cos\alpha-1)\\
h=p\sqrt{2cos\alpha+1}\)
Obliczam \(V\)
\(V=\frac{a^2\sqrt3}{4}h\\
V=\frac{(2p\sqrt{\frac{1-cos\alpha}{2}})^2\sqrt3}{4}\cdot p\sqrt{2cos\alpha+1}\\
V=\frac{\frac{4\sqrt3 p^2\cdot(1-cos\alpha)}{2}}{4}\cdot p\sqrt{2cos\alpha+1}\\
V=\frac{\sqrt3}{2}p^3(1-cos\alpha)\sqrt{2cos\alpha+1}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.