Proszę o pomoc! Pilne!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 66
- Rejestracja: 26 sty 2009, 15:24
Proszę o pomoc! Pilne!
W prostopadłościanie pola trzech ścian o wspólnym wierzchołku są równe P1, P2 i P3. Oblicz objętość tego prostopadłościanu.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(P_{1}=ab->a=\frac{P_{1}}{b} \\
P_{2}=bc->b=\frac{P_{2}}{c}\\\\
P_{3}=ac->c=\frac{P_{3}}{a}\)
\(abc=\frac{P_{1}}{b} \cdot \frac{P_{2}}{c} \cdot \frac{P_{3}}{a} / \cdot abc\\
(abc)^2=P_{1} \cdot P_{2} \cdot P_{3}\\
abc=\sqrt{P_{1} \cdot P_{2} \cdot P_{3}}\\
V=\sqrt{P_{1} \cdot P_{2} \cdot P_{3}}\)
P_{2}=bc->b=\frac{P_{2}}{c}\\\\
P_{3}=ac->c=\frac{P_{3}}{a}\)
\(abc=\frac{P_{1}}{b} \cdot \frac{P_{2}}{c} \cdot \frac{P_{3}}{a} / \cdot abc\\
(abc)^2=P_{1} \cdot P_{2} \cdot P_{3}\\
abc=\sqrt{P_{1} \cdot P_{2} \cdot P_{3}}\\
V=\sqrt{P_{1} \cdot P_{2} \cdot P_{3}}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.