Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Miejsce na zadania użytkowników kreatora zestawów.
Regulamin forum
Proszę zapoznać się z
zasadami dodawania postów z zadaniami do Kreatora zestawów.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
robbo
- Administrator
- Posty: 215
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:32
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
Post
autor: robbo » 23 wrz 2010, 08:19
Na forum jest możliwość wpisywania wzorów matematycznych w LaTeX'u. Nie będziemy z tego robić jakiegoś wielkiego zagadnienia (tzn. jak nie chcecie to nie musicie tego używać), ale w niektórych sytuacjach, szczególnie w przypadku pierwiastków, ułamków i greckich liter, może to być wygodne. Np. kawałek
Kod: Zaznacz cały
[tex]V_{stoz}=\frac{1}{3}\pi r^2\cdot H[/tex]
złoży się jako
\(V_{stoz}=\frac{1}{3}\pi r^2\cdot H\)
Podobnie
da
\(\sqrt{(a+b)^2}= |a+b|\)
Dostępny jest również bardziej szczegółowy poradnik.
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
oraz
ściąga z komend LaTeX'a (PDF).