Walec wpisany w kulę.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
qwerty18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 15 kwie 2008, 21:57

Walec wpisany w kulę.

Post autor: qwerty18 »

W kulę o promieniu długości R wpisano walec o największej objętości . Wyznacz stosunek objętości kuli do objętości tego walca.
a_s_ka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 16 kwie 2008, 18:52

Post autor: a_s_ka »

Pole trapezu jest rowne P, a stosunek dlugosci podstaw trapezu wynosi 2. Przekatne dziela ten trapez na 4 trojkaty. Oblicz pole kazdego trojkata.

W trapezie ABCD ramiona mają długości AD=10 oraz BC=17 tg kata nachylenia ramienia AD do dluzszej podstawy wynosi 4/3. Oblicz pole jesli wiadomo ze w dany trapez mozna wpisac okrag
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

qwerty18 pisze:W kulę o promieniu długości R wpisano walec o największej objętości . Wyznacz stosunek objętości kuli do objętości tego walca.
http://www.zadania.info/289240
martoocha8
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 45
Rejestracja: 18 mar 2008, 22:03

Post autor: martoocha8 »

a_s_ka pisze:Pole trapezu jest rowne P, a stosunek dlugosci podstaw trapezu wynosi 2. Przekatne dziela ten trapez na 4 trojkaty. Oblicz pole kazdego trojkata.
http://www.zadania.info/688408
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

a_s_ka pisze:W trapezie ABCD ramiona mają długości AD=10 oraz BC=17 tg kata nachylenia ramienia AD do dluzszej podstawy wynosi 4/3. Oblicz pole jesli wiadomo ze w dany trapez mozna wpisac okrag
http://www.zadania.info/6281590
martoocha8
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 45
Rejestracja: 18 mar 2008, 22:03

Post autor: martoocha8 »

Roziąznie jest błędne. Pole powinno wyjść 12. z sinusa alfa h wychodzi 8. Gorna podstawa jest 3 z zależności trapezu opisanego na okregu i jest 1/2*3*8=12.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2008, 16:53 przez martoocha8, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Dzięki. Obliczone było pole trapezu a nie trójkąta.
ODPOWIEDZ