Proszę o pomoc z dwoma sprawdzianami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
acdc1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 lut 2009, 08:25

Proszę o pomoc z dwoma sprawdzianami

Post autor: acdc1 »

Witam mam problem z dwoma sprawdzianami nie umiem ich w ogóle rozwiązać, proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań.

Obrazek
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Obrazek
Zadanie 1
Obliczam ilość wody
\(V=\frac{2}{5}abc\\
V=\frac{2}{5}\cdot 5\cdot6\cdot90\\
V=1080dm^3\\
V=1080l\)


Zadanie 2
Obliczam przeciwprostokątną trójkąta
\(c^2=a^2+b^2\\
c^2=6^2+8^2\\
c^2=100\\
c=10cm\)

Obliczam wysokość H graniastosłupa
\(V=abH\\
240=6\cdot 8\cdot H\\
240=48H\\
H=240:48\\
H=5cm\)

Obliczam \(P_{c}\)
\(P_{c}=(a+b+c)H\\
P_{c}=(6+8+10)\cdot 5\\
P_{c}=24\cdot5\\
P_{c}=120cm^2\)


Zadanie 3
Obrazek
Obliczam |AD|
\(|AD|=\frac{a\sqrt3}{2}\\
|AD|=\frac{6\sqrt3}{2}\\
|AD|=3\sqrt3cm\)

Obliczam |ED|
\(|ED|=\frac{1}{3}|AD|\\
|ED|=\frac{1}{3}\cdot 3\sqrt3\\
|ED|=\sqrt3cm\)

Obliczam |AE|
\(|AE|=|AD|-|ED|\\
|AE|=3\sqrt3-\sqrt3\\
|AE|=2\sqrt3cm\)

Obliczam |EF|
\(tg 60^o=\frac{|EF|}{|AE|}\\
\sqrt 3=\frac{|EF|}{2\sqrt3}\\
|EF|=6cm\)

Obliczam |DF|
\(|DF|^2=|EF|^2+|ED|^2\\
|DF|^2=6^2+(\sqrt3)^2\\
|DF|^2=36+3\\
|DF|^2=39\\
|DF|=\sqrt{39}cm\)

Obliczam \(P_{c}\)
\(P_{c}=\frac{a^2\sqrt3}{4}+3\cdot \frac{a\cdot |DF|}{2}\\
P_{c}=\frac{6^2\sqrt3}{4}+3\cdot \frac{6\cdot \sqrt{39}}{2}\\
P_{c}=9\sqrt3+9\sqrt{39}\\
P_{c}=9\sqrt3(1+\sqrt{13})cm^2\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ