szescian. stereometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
goosc
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 18 kwie 2010, 18:59

szescian. stereometria

Post autor: goosc »

Znaleźć odległość środka ściany sześcianu od jego przekątnej, jeżeli pole powierzchni sześcianu jest równe 96.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Obrazek

Obliczam \(a\)
\(6a^2=96\)
\(a=4\)

\(|AB|=4\) - krawędź sześcianu
\(|AC|=4 \sqrt{2}\) -przekątna ściany bocznej
\(|CB|=4 \sqrt{3}\) -przekątna sześcianu
\(|CD|= \frac{4 \sqrt{2} }{2}=2 \sqrt{2}\) - połowa przekątnej ściany bocznej

Obliczam \(|CE|\)
Trójkąty ABC i DEC są podobne
\(\frac{|CE|}{|CD|} = \frac{|AC|}{|CB|}\\
|CE|= \frac{|CD||AC|}{|CB|}\\
|CE|= \frac{2 \sqrt{2} \cdot 4 \sqrt{2}}{4 \sqrt{3}}\\
|CE|= \frac{4 \sqrt{3} }{3}\)


Obliczam \(|DE|\)
\(\frac{|DE|}{|CE|} = \frac{|AB|}{|AC|}\\
|DE|= \frac{|CE||AB|}{|AC|}\\
|DE|= \frac{\frac{4 \sqrt{3} }{3} \cdot 4}{4 \sqrt{2}}\\
|DE|= \frac{2 \sqrt{6} }{3}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ