przekrój prostopadły do podstawy ostrosłupa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamilka1991
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 14 kwie 2010, 22:26

przekrój prostopadły do podstawy ostrosłupa

Post autor: kamilka1991 »

ostrosłup prawidłowy trójkątne o krawędzi podstawy długości a i wysokości h przecięto płaszczyzną prostopadłą do podstawy i przechodzącą przez środki dwóch krawędzie podstawy. Oblicz pole przekroju
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Obrazek
Trzeba policzyć pole tego czerwonego trójkata

Wysokości w trójkącie równobocznym przecinają się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka.
Trójkąty HIB i ABC są podobne w skali 2:3
\(\frac{|HI|}{|AC|} = \frac{2}{3}\)
\(\frac{|HI|}{a} = \frac{2}{3}\)
\(|HI|= \frac{2}{3}a\)

Odcinek łączący środki dwóch boków trójkąta jest równoległy do trzeciego boku i ma długość równą połowie długości tego boku.
\(DE||AC\)
\(|DE|= \frac{1}{2} a\)


Trójkąty DEG i HIS są podobne
\(\frac{|OS|}{|HI|} = \frac{|GF|}{|DE|}\)
\(\frac{h}{\frac{2}{3}a} = \frac{|GF|}{\frac{1}{2} a}\)
\(|GF|= \frac{3}{4} h\)

Obliczam pole przekroju
\(P= \frac{|DE||GF|}{2}\)
\(P= \frac{\frac{1}{2} a \cdot \frac{3}{4} h}{2}\)
\(P= \frac{3}{16}ah\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ