wyznacz długośc boku
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 16
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 13:57
wyznacz długośc boku
Kawałek plasteliny w kształcie sześcianu o boku długości 20cm podzielono na tysiąc jednakowych sześcianów i z każdego z nich wykonano kulkę o średnicy 2cm. Pozostała po tej operacji plastelina została uformowana w mniejszy sześcian. Wyznacz długość boku tego sześcianu.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Obliczam \(V\) danego sześcianu
\(V_1=a^3\\
V_1=20^3\\
V_1=8000\)
Obliczam \(V_2\) wykonanych kulek
\(V_2=1000 \cdot \frac{4}{3} \pi r^3\)
\(V_2=1333 \frac{1}{3} \pi\)
Obliczam \(V_3\) mniejszego sześcianu
\(V_3=V_1-V_2\)
\(V_3=8000-1333 \frac{1}{3} \pi\)
Obliczam bok sześcianu
\(a_1= \sqrt[3]{8000-1333 \frac{1}{3} \pi}\)
\(V_1=a^3\\
V_1=20^3\\
V_1=8000\)
Obliczam \(V_2\) wykonanych kulek
\(V_2=1000 \cdot \frac{4}{3} \pi r^3\)
\(V_2=1333 \frac{1}{3} \pi\)
Obliczam \(V_3\) mniejszego sześcianu
\(V_3=V_1-V_2\)
\(V_3=8000-1333 \frac{1}{3} \pi\)
Obliczam bok sześcianu
\(a_1= \sqrt[3]{8000-1333 \frac{1}{3} \pi}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.