przekrój ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 169
- Rejestracja: 01 cze 2016, 07:58
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
przekrój ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny, którego przekrój jest pięciokątem foremnym o boku \(a\). Oblicz objętość tego ostrosłupa.
-
- Expert
- Posty: 3046
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 44 razy
- Otrzymane podziękowania: 1663 razy
Re: przekrój ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
W skrócie:
\[V_O={1\over3}\cdot 4\cdot{1\over2}\cdot|BQ|^2\cdot|BQ|\cdot\tg\beta={2\over3}\cdot\left({a\over2}+b\cos\alpha\right)^3\cdot\tg\beta=\ldots\]
Pozdrawiam
- Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku (na który wreszcie znalazłem czas):
- Z pięciokąta foremnego:
- \(|TN|=c=a\sin36^\circ\)
- \(|TM|=d=a\cos36^\circ\)
- \(|GT|=b={a\over2}\ctg18^\circ-c=\frac{\ctg18^\circ-2\sin36^\circ}{2}a\)
- \(|BQ|={a\over2}+b\cos\alpha=|QC|=|QD|\)
- \(\begin{cases}|TQ|=b\sin\alpha\\ |ME|=({a\over2}+b\cos\alpha-d)\tg\beta\\ |TQ|=|ME|\end{cases}\So\tg\beta={2b\sin\alpha\over a+2b\cos\alpha-2d}\)
- \((b+c)\sin\alpha=|NF|=\left({a\over2}+b\cos\alpha-c\cos\alpha\right)\cdot\tg\beta\\
(b+c)\sin\alpha=\left({a\over2}+b\cos\alpha-c\cos\alpha\right)\cdot{2b\sin\alpha\over a+2b\cos\alpha-2d}\\
\ldots\\ \cos\alpha={2bd+2cd-ac\over 4bc}=\ldots\)
\[V_O={1\over3}\cdot 4\cdot{1\over2}\cdot|BQ|^2\cdot|BQ|\cdot\tg\beta={2\over3}\cdot\left({a\over2}+b\cos\alpha\right)^3\cdot\tg\beta=\ldots\]
Pozdrawiam
PS
\(\alpha\approx32^\circ,\ \tg\beta\approx1,009\\V_O\approx1,507a^3\)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.