czworościan foremny i sześcian

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
beatagapinska44
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 59
Rejestracja: 19 lis 2009, 12:20
Podziękowania: 5 razy

czworościan foremny i sześcian

Post autor: beatagapinska44 »

proszę o sprawdzenie zadań czy dobrze są zrobione

1) oblicz pole powoerzchni całkowitej sześcianu o objętości równej 64 cm

\(V=64=a^3\)
\(a^3=64\)
\(a = 4\)
\(Pc=6*a^2=6*16=96\)


2) oblicz dł.krawedzi czworościanu foremnego ,którego pole powierzchni całkowitej wynosi \(36 \sqrt{3}\)
\(Pc=a^2 \sqrt{3}=36 \sqrt{3}\)
\(a^2=36\)
\(a= 6\)
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Post autor: agulka »

dobrze
ODPOWIEDZ