okrag dopisany

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
attec18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 30 mar 2020, 23:25
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

okrag dopisany

Post autor: attec18 »

W trójkącie ostrokątnym \(ABC\), w którym \(|\angle BAC|=60^\circ\), punkty \(M\) i \(N\) leżą odpowiednio na bokach \(AC\) i \(AB\), tak że \(CM=MN=NB\). \(O\) jest środkiem okręgu dopisanego trójkąta \(ANM\), stycznego do \(MN\). Oblicz miarę kąta \(BOC\)
Ostatnio zmieniony 29 mar 2023, 11:34 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: okrag dopisany

Post autor: Jerry »

Zrobiłem schludny rysunek i postawiłem hipotezę, że punkty \(B,\ O,\ C\) są wspólliniowe.

Niech w \(\Delta ANM:\ |AN|=m>0,\ |AM|=n>0\). Wtedy:
  1. z tw. Carnota \(|MN|=\sqrt{m^2+n^2-mn}\)
  2. z wzoru długość \(R\) promienia dopisanego spełnia
    \({1\over2}mn\cdot{\sqrt3\over2}={1\over2}R(m+n-\sqrt{m^2+n^2-mn})\iff R=\frac{(m+n+\sqrt{m^2+n^2-mn})\sqrt3}{6}\)
  3. \(|AO|=2R=\frac{(m+n+\sqrt{m^2+n^2-mn})\sqrt3}{3}\)
  4. w \(\Delta ABC: |AB|=c=m+\sqrt{m^2+n^2-mn},\ |AC|=b=n+\sqrt{m^2+n^2-mn}\)
  5. długość \(d\) odcinka \(\overline{AP}\) dwusiecznej zawartego w \(\Delta ABC\) spełnia
    \({1\over 2}bc\cdot{\sqrt3\over2}={1\over 2}bd\cdot{1\over2}+{1\over 2}bd\cdot{1\over2}\iff d=\frac{bc\sqrt3}{b+c}\)
    zatem
    \(|AP|=\frac{(n+\sqrt{m^2+n^2-mn})(m+\sqrt{m^2+n^2-mn})\sqrt3}{m+n+2\sqrt{m^2+n^2-mn}}=\ldots=\frac{(m+n+\sqrt{m^2+n^2-mn})\sqrt3}{3}=|AO|\)
Ostatecznie \(P\equiv O\) i hipoteza jest prawdziwa. CKD

Pozdrawiam
PS.A niesympatyczne rachunki z "\(\ldots\)" sprawdź, proszę :wink: - ja to tylko potraktowałem "iloczyn wyrazów skrajnych równy iloczynowi wyrazów środkowych"
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 578 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: okrag dopisany

Post autor: anilewe_MM »

Z rysunkiem by było przyjaźniejsze - nie ogarnełam :(
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: okrag dopisany

Post autor: Jerry »

To zrób schludny rysunek... Sama!

Pozdrawiam
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 578 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: okrag dopisany

Post autor: anilewe_MM »

Jerry pisze: 01 kwie 2023, 14:51 To zrób schludny rysunek... Sama!
Zrobiłam, zobaczyłam, ogarnęłam!
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: okrag dopisany

Post autor: Jerry »

anilewe_MM pisze: 10 kwie 2023, 10:41 Zrobiłam, zobaczyłam, ogarnęłam!
Cieszymy się! Rób tak dalej!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ