dwusieczna trójkąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 95
- Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
dwusieczna trójkąta
W trójkącie \(ABC\) dane są \(|BC|=4\), \(|AC|=2\) oraz miarą kąta przy wierzchołku \(C\) równa \(120\). Wyznacz długości odcinka dwusiecznej kąta \(C\) zawartego w trójkącie \(ABC\)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: dwusieczna trójkąta
Niech szukaną wielkością będzie \(x>0\). Wtedy z zależności polowych
\({1\over2}\cdot4\cdot x\cdot\sin60^\circ+{1\over2}\cdot x\cdot 2\cdot\sin60^\circ={1\over2}\cdot4\cdot 2\cdot\sin120^\circ\)
Pozdrawiam
\({1\over2}\cdot4\cdot x\cdot\sin60^\circ+{1\over2}\cdot x\cdot 2\cdot\sin60^\circ={1\over2}\cdot4\cdot 2\cdot\sin120^\circ\)
Pozdrawiam