Trójkąt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Trójkąt

Post autor: lolipop692 »

w trójkącie ABC mamy kąt ACB = 90° |CA|= 15, |CB|= 8. punkt D jest środkiem boku BC a punkt E jest środkiem odcinka CD. Rozwiąż trójkąt ADE​
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Trójkąt

Post autor: eresh »

lolipop692 pisze: 22 mar 2023, 20:44 w trójkącie ABC mamy kąt ACB = 90° |CA|= 15, |CB|= 8. punkt D jest środkiem boku BC a punkt E jest środkiem odcinka CD. Rozwiąż trójkąt ADE​
\(|ED|=2\\
|AC|^2+|CE|^2=|AE|^2\\
225+4=|EA|^2\\
|AE|=\sqrt{229}\\
|AC|^2+|CD|^2=|AD|^2\\
225+16=|AD|^2\\
|AD|=\sqrt{241}\)


\(\tg\angle ADC=\frac{15}{4}\So |\angle ADE|\approx 75^{\circ}\\
\tg\angle AEC=\frac{15}{2}\So |\angle AEC|\approx 82^{\circ}\So |\angle AED|\approx 98^{\circ}\\
|\angle EAD|\approx 7^{\circ}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ