Środkowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 sty 2023, 14:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Środkowa

Post autor: BarT123oks » 28 sty 2023, 22:45

W trójkącie \(ABC\) są długości boków: \(|AB|=9,\ |BC|=7,5,\ |AC|=6\). Wyznacz długość środkowej trójkąta \(ABC\) poprowadzonej na bok \(AB\).
Ostatnio zmieniony 29 sty 2023, 15:59 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]

Awatar użytkownika
Jerry
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2818
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 36 razy
Otrzymane podziękowania: 1480 razy

Re: Środkowa

Post autor: Jerry » 29 sty 2023, 16:04

Dwa razy z tw. Carnota:
  1. Z \(\Delta ABC\)
    \(7,5^2=6^2+9^2-2\cdot6\cdot9\cdot\cos\alpha\So\cos\alpha=\ldots\)
  2. Z \(\Delta AMC\)
    \(|CM|^2=6^2+4,5^2-2\cdot6\cdot4,5\cdot\cos\alpha=\ldots\)
Pozdrawiam
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając 👍 .