Oblicz cosinus kąta ostrego rombu.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
oden007
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 19 sty 2023, 16:12
Płeć:

Oblicz cosinus kąta ostrego rombu.

Post autor: oden007 » 19 sty 2023, 16:15

Dany jest romb \(ABCD\). Przez wierzchołki \(B\) i \(D\) poprowadzono dwie proste równoległe przecinające boki \(CD\) i \(AB\) - odpowiednio - w punktach \(M\) i \(N\), tak, że podzieliły one ten romb na trzy figury \(AND\), \(NBMD\), \(BCM\) o równych polach. Ponadto wiadomo, że \(|MB|=|ND|=|BD|\). Oblicz cosinus kąta ostrego tego rombu.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2023, 23:58 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]

Awatar użytkownika
Jerry
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2817
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 36 razy
Otrzymane podziękowania: 1480 razy

Re: Oblicz cosinus kąta ostrego rombu.

Post autor: Jerry » 19 sty 2023, 23:55

Zrobiłem schludny rysunek:
001 (5).jpg
Przeanalizuj go, proszę, i zastanów się nad poprawnością przyjętych długości odcinków.
Odpowiedź
Pokaż
\(\cos\alpha={5\over6}\)
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając 👍 .