czworokąt opisany na okręgu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 sty 2023, 14:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

czworokąt opisany na okręgu

Post autor: BarT123oks » 15 sty 2023, 16:00

Dany jest czworokąt opisany na okręgu. Trzy boki tego czworokąta tworzą ciąg arytmetyczny. Obwód tego czworokąta jest równy \(82,4\) cm, zaś najkrótszy bok tego czworokąta stanowi \(66{2\over3}\%\) najdłuższego. Oblicz długości boków tego czworokąta.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2023, 17:04 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]

Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16512
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 10012 razy
Płeć:

Re: czworokąt opisany na okręgu

Post autor: eresh » 15 sty 2023, 16:11

BarT123oks pisze:
15 sty 2023, 16:00
Dany jest czworokąt opisany na okręgu. Trzy boki tego czworokąta tworzą ciąg arytmetyczny. Obwód tego czworokąta jest równy \(82,4\) cm, zaś najkrótszy bok tego czworokąta stanowi \(66{2\over3}\%\) najdłuższego. Oblicz długości boków tego czworokąta.
\(|AB|=a\\
|BC|=a-r\\
|AD|=a+r\\
DC|=x\)


\(a+x=a+r+a-r\\
a=x\)


\(a+a+r+a-r+a=82,4\\
a=20,6\)


\(a-r=\frac{2}{3}(a+r)\\
20,6-r=\frac{206}{15}+\frac{2}{3}r\\
\frac{103}{15}=\frac{5}{3}r\\
r=\frac{103}{25}=4,12\)


\(|AB|=20,6\\
|BC|=16,48\\
|AD|=24,72\\
|DC|=20,6\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍