geometria płaska
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 81
- Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
- Podziękowania: 26 razy
- Płeć:
geometria płaska
Czworokąt \(ABCD\) wpisany jest w okrąg o promieniu \(R=9\), ponadto \( \left|AB\right|= 11, \left|AC\right|= 13, \left|AD\right|= 8\). Wyznacz miary kątów czworokąta \(ABCD\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2818
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 36 razy
- Otrzymane podziękowania: 1480 razy
Re: geometria płaska
Przyjmijmy standardowe oznaczenia, niech \(|BC|=x>0,\ |CD|=y>0\)
Pozdrawiam
[edited] przeczytałem "wyznacz długości boków", ale... znając \(x,\ y\) można wyznaczyć cosinus \(\alpha\) z:
\[8^2+11^2-2\cdot8\cdot11\cdot\cos\alpha=x^2+y^2-2xy(-\cos\alpha)\]
- Z \(\Delta ABC\) i tw. Snelliusa: \({13\over\sin\beta}=2\cdot9\iff \sin\beta={13\over18}\)
- Z wielkiej jedynki trygonometrycznej: \(|\cos\beta|={\sqrt{155}\over18}\)
- Z warunku opisania okręgu na czworokącie: \(\cos\delta+\cos\beta=0\)
- Z \(\Delta ABC,\ \Delta ACD\) i tw. Carnota:
\(\begin{cases}13^2=11^2+x^2-2\cdot11\cdot x\cdot{\sqrt{155}\over18}\\
13^2=8^2+y^2-2\cdot8\cdot y\cdot\left(-{\sqrt{155}\over18}\right)\end{cases}
\vee \begin{cases}13^2=11^2+x^2-2\cdot11\cdot x\cdot\left(-{\sqrt{155}\over18}\right)\\
13^2=8^2+y^2-2\cdot8\cdot y\cdot{\sqrt{155}\over18}\end{cases}\)
Pozdrawiam
[edited] przeczytałem "wyznacz długości boków", ale... znając \(x,\ y\) można wyznaczyć cosinus \(\alpha\) z:
\[8^2+11^2-2\cdot8\cdot11\cdot\cos\alpha=x^2+y^2-2xy(-\cos\alpha)\]
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 81
- Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
- Podziękowania: 26 razy
- Płeć:
Re: geometria płaska
Mój błąd bo nie napisałem na początku, ale chodziło mi o miary kątów tego czworokąta
Ostatnio zmieniony 08 sty 2023, 20:02 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: usunąłem cytat
Powód: Poprawa wiadomości: usunąłem cytat
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 81
- Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
- Podziękowania: 26 razy
- Płeć:
Re: geometria płaska
Skąd wiadomo, że \(\cos\delta+\cos\beta=0 \) ? I tak nawiasem mówiąc nie wiem czy tu nie są złe dane podane bo wyniku wychodzą astronomiczne
Ostatnio zmieniony 08 sty 2023, 20:02 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: usunąłem cytat
Powód: Poprawa wiadomości: usunąłem cytat
-
- Guru
- Posty: 16512
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 10013 razy
- Płeć:
Re: geometria płaska
Na czworokącie można opisać okrąg, więc \(\delta+\beta=180^{\circ}\So \delta=180^{\circ}-\beta\)xenoneq_o0 pisze: ↑08 sty 2023, 19:34
Skąd wiadomo, że \(\cos\delta+\cos\beta=0 \) ? I tak nawiasem mówiąc nie wiem czy tu nie są złe dane podane bo wyniku wychodzą astronomiczne
\(\cos\delta=\cos (180^{\circ}-\beta)=-\cos\beta\\
\cos\delta+\cos\beta=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 81
- Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
- Podziękowania: 26 razy
- Płeć:
Re: geometria płaska
dobrze już rozumiemeresh pisze: ↑08 sty 2023, 19:37Na czworokącie można opisać okrąg, więc \(\delta+\beta=180^{\circ}\So \delta=180^{\circ}-\beta\)xenoneq_o0 pisze: ↑08 sty 2023, 19:34
Skąd wiadomo, że \(\cos\delta+\cos\beta=0 \) ? I tak nawiasem mówiąc nie wiem czy tu nie są złe dane podane bo wyniku wychodzą astronomiczne
\(\cos\delta=\cos (180^{\circ}-\beta)=-\cos\beta\\
\cos\delta+\cos\beta=0\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2818
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 36 razy
- Otrzymane podziękowania: 1480 razy
Re: geometria płaska
Doliczyłem, trochę inną drogą,: \(\cos \alpha=-\frac{\sqrt{13601}-44}{162}\approx-0,4483\)
Pozdrawiam
PS. Jak liczyłem - napiszę później
Pozdrawiam
PS. Jak liczyłem - napiszę później
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
-
- Fachowiec
- Posty: 2818
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 36 razy
- Otrzymane podziękowania: 1480 razy
Re: geometria płaska
Prosto do odpowiedzi:
\(\alpha=\pi-\arccos{\sqrt{13601}-44\over162},\ \min\{\beta,\delta\}=\arcsin{13\over18},\ \max\{\beta,\delta\}=\pi-\arcsin{13\over18},\ \gamma=\arccos{\sqrt{13601}-44\over162}\).
Pozdrawiam
- Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku:
- Z \(\Delta DAC,\ \Delta ABC\) i tw. Snelliusa: \(\sin\gamma_1={4\over9},\ \sin\gamma_2={11\over18},\ \sin \beta={13\over18}\)
- Kąty \(\gamma_1,\ \gamma_2\) są ostre, ponieważ są nie największymi kątami wewnętrznymi trójkątów rozwartokątnych, zatem z wielkiej jedynki trygonometrycznej: \(\cos\gamma_1={\sqrt{67}\over9},\ \cos\gamma_2={\sqrt{203}\over18}\)
- \(\cos\gamma=\cos(\gamma_1+\gamma_2)={\sqrt{67}\over9}\cdot{\sqrt{203}\over18}-{4\over9}\cdot{11\over18}={\sqrt{13601}-44\over162}\)
\(\alpha=\pi-\arccos{\sqrt{13601}-44\over162},\ \min\{\beta,\delta\}=\arcsin{13\over18},\ \max\{\beta,\delta\}=\pi-\arcsin{13\over18},\ \gamma=\arccos{\sqrt{13601}-44\over162}\).
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 14 lut 2023, 14:29
Re: geometria płaska
I tak nawiasem mówiąc nie wiem czy tu nie są złe dane podane bo wyniku wychodzą astronomiczne [ciach]
Ostatnio zmieniony 24 lut 2023, 22:43 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kryptoreklama
Powód: Kryptoreklama