pole obszaru między łukami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
inter
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 153
Rejestracja: 01 cze 2016, 07:58
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

pole obszaru między łukami

Post autor: inter » 29 gru 2022, 10:06

Dany jest kwadrat o boku 1. Oblicz pole obszaru między łukami FB.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Jerry
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2817
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 36 razy
Otrzymane podziękowania: 1480 razy

Re: pole obszaru między łukami

Post autor: Jerry » 29 gru 2022, 14:54

Zauważmy, że \(ABEF\) jest deltoidem o dwóch kątach prostych i \(\overline{AE}\) jest jego przekątną. Niech \(|\angle FAB|=\alpha\), wtedy \(|\angle BEF|=\pi-\alpha\).
  1. Z \(\Delta ABE:\tg{\alpha\over2}={1\over2}\So \sin\alpha=\dfrac{2\cdot{1\over2}}{1+\left({1\over2}\right)^2}={4\over5}\wedge \alpha=\arcsin0,8\)
  2. Figura, której pole jest szukane jest mnogościową sumą dwóch odcinków kołowych; a te mnogościowymi różnicami sektora kołowego i trójkąta równoramiennego. Zatem
    \(S=\left(\dfrac{\arcsin0,8}{2\pi}\cdot \pi\cdot1^2-{1\over2}\cdot1^2\cdot{4\over5}\right)+\left(\dfrac{\pi-\arcsin0,8}{2\pi}\cdot \pi\cdot({1\over2})^2-{1\over2}\cdot({1\over2})^2\cdot{4\over5}\right)=\ldots\)
Pozdrawiam
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając 👍 .