Wykaż, że w kwadracie...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anilewe_MM
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 71
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 295 razy
Płeć:

Wykaż, że w kwadracie...

Post autor: anilewe_MM » 31 paź 2022, 11:42

Na boku \(CD\) kwadratu \(ABCD\) leży punkt \(E\). Dwusieczna kąta \(BAE\) przecina bok \(BC\) w punkcie \(F\). Uzasadnij, że \(|AE| = |BF| + |DE|\).
Ostatnio zmieniony 31 paź 2022, 22:51 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]

Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16512
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 10013 razy
Płeć:

Re: Wykaż, że w kwadracie...

Post autor: eresh » 31 paź 2022, 13:51

anilewe_MM pisze:
31 paź 2022, 11:42
Na boku CD kwadratu ABCD leży punkt E. Dwusieczna kąta BAE przecina bok BC w punkcie F. Uzasadnij, że |AE| = |BF| + |DE|.
screenshot.png
Przedłużamy bok BC do punktu G, tak aby \(|BG|=|DE|\)
trójkąt DEA jest przystający do trójkąta ABG
\(|\angle DAE|=|\angle GAB|=\alpha\\
|\angle EAF|=|\angle FAB|=\beta\\
|\angle DAF|=\alpha+\beta=|\angle AFG|\\
|\angle FAG|=\alpha +\beta\)

zatem trójkąt AGF jest równoramienny i \(|AG|=|GF|\), czyli \(|AE|=|FB|+|DE|\)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍