Planimetria 12

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Planimetria 12

Post autor: avleyi » 12 paź 2022, 20:40

W trapezie równoramiennym jedna z podstaw jest dwa razy dłuższa od drugiej, a przekątna trapezu dzieli kąt przy dłuższej podstawie na połowy. Oblicz długości boków trapezu wiedząc, że jego pole jest równe \(3 \sqrt{3} \)

Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16512
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 10013 razy
Płeć:

Re: Planimetria 12

Post autor: eresh » 12 paź 2022, 20:54

avleyi pisze:
12 paź 2022, 20:40
W trapezie równoramiennym jedna z podstaw jest dwa razy dłuższa od drugiej, a przekątna trapezu dzieli kąt przy dłuższej podstawie na połowy. Oblicz długości boków trapezu wiedząc, że jego pole jest równe \(3 \sqrt{3} \)
skoro przekątna jest dwusieczną kąta przy podstawie, to trapez ma trzy boki równej dlugości
ramiona i krótsza podstawa - a
dłuższa podstawa - 2a

\(h^2+(0,5a)^2=a^2\\
h^2=0,75a^2\\
h=\frac{\sqrt{3}a}{2}

\)


\(\frac{a+2a}{2}\cdot\frac{a\sqrt{3}}{2}=3\sqrt{3}\\
\frac{3a^2}{4}=3\\
3a^2=12\\
a=2\\
2a=4
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍