Planimetria 11

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Planimetria 11

Post autor: avleyi »

Stosunek długości przekątnych rombu o boku 17 cm jest równy 5:3. Oblicz pole rombu
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Planimetria 11

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 12 paź 2022, 20:38 Stosunek długości przekątnych rombu o boku 17 cm jest równy 5:3. Oblicz pole rombu
\(\frac{d_1}{d_2}=\frac{5}{3}\\
d_1=\frac{5}{3}d_2\)


\((0,5d_1)^2+(0,5d_2)^2=17^2\\
0,25d_1^2+0,25d_2^2=289\\
d_1^2+d^2_2=1156\\
\frac{25}{9}d_2^2+d^2_1=1156\\
d_2^2=306\\
d_2=3\sqrt{34}\\
d_1=5\sqrt{34}\\
P=\frac{1}{2}d_1d_2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ