Planimetria 9

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Planimetria 9

Post autor: avleyi » 12 paź 2022, 20:34

Dany jest trójkąt \(ABC\), w którym \( \frac{\sin \alpha }{\sin \beta } = \frac{17}{25} \) (\( \alpha \) kąt wewnętrzny przy wierzchołku \(A\), \( \beta \) kąt wewnętrzny przy wierzchołku \(B\)). Na boku \(AB\) leży punkt \(D\) taki, że \(|AD| = 12,\ |DB| = 16,\ |CD| = 17\). Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie \(ABC\).
Ostatnio zmieniony 13 paź 2022, 11:37 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]

Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16512
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 10013 razy
Płeć:

Re: Planimetria 9

Post autor: eresh » 12 paź 2022, 21:40

avleyi pisze:
12 paź 2022, 20:34
Dany jest trójkąt ABC, w którym \( \frac{sin \alpha }{sin \beta } = \frac{17}{25} \) (\( \alpha \) kąt wewnętrzny przy wierzchołku A, \( \beta \) kąt wewnętrzny przy wierzchołku B). Na boku AB leży punkt D taki, że |AD| = 12, |DB| = 16, |CD| = 17. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie ABC.
\(\frac{a}{\sin\alpha}=\frac{b}{\sin\beta}\\
\frac{a}{\frac{17}{25}\sin\beta}=\frac{b}{\sin \beta}\\
a=\frac{17}{25}b\\
\frac{a}{b}=\frac{17}{25}\\
a=17x\\
b=25x\)


\(|\angle CDB|=\gamma\\
|\angle CDA|=180^{\circ}-\gamma\)


\((17x)^2=17^2+16^2-2\cdot 17\cdot 16\cos\gamma\\
289x^2=545-544\cos\gamma\\
\cos\gamma=\frac{545-289x^2}{544}\)


\((25x)^2=17^2+12^2+2\cdot 17\cdot 12\cos\gamma\\
625x^2=433+408\cdot \frac{545-289x^2}{544}\\
625x^2=433+0,75(545-289x^2)\\
625x^2=433+408,75-216,75x^2\\
841,75x^2=841,75\\
x=1\)


\(a=17\\
b=25\\
c=28\\
P_{ABC}=\sqrt{35(35-17)35-25)(35-28)}\\
P=210\\
P=\frac{abc}{4R}\\
840R=11900\\
R=\frac{85}{6}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍