Planimetria 5

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Planimetria 5

Post autor: avleyi » 12 paź 2022, 20:10

W równoległoboku kąt ostry wynosi \(60^{ \circ } \). Oblicz stosunek długości boków, jeśli kwadrat stosunku przekątnych wynosi \( \frac{19}{7} \).

Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16512
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 10013 razy
Płeć:

Re: Planimetria 5

Post autor: eresh » 12 paź 2022, 20:43

avleyi pisze:
12 paź 2022, 20:10
W równoległoboku kąt ostry wynosi \(60^{ \circ } \). Oblicz stosunek długości boków, jeśli kwadrat stosunku przekątnych wynosi \( \frac{19}{7} \).
\(\frac{d_1^2}{d^2_2}=\frac{19}{7}\\
\frac{a^2+b^2-2ab\cos 120^{\circ}}{a^2+b^2-2ab\cos 60^{\circ}}=\frac{19}{17}\\
\frac{a^2+b^2+ab}{a^2+b^2-ab}=\frac{19}{17}\\
17a^2+17b^2+17ab=19a^2+19b^2-19ab\\
-2a^2-2b^2+36ab=0\\
a^2-18ab+b^2=0\\
(\frac{a}{b})^2-18\cdot\frac{a}{b}+1=0\\
\frac{a}{b}=x\\
x^2-18x+1=0\\
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍