Zadanie z kołem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dinuduxu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 11 mar 2022, 10:32

Zadanie z kołem

Post autor: dinuduxu » 28 wrz 2022, 05:20

Dane jest koło o promieniu \(R\) i punkt \(M\) leżący wewnątrz koła w odległości \(a\) od jego środka. Przez punkt \(M\) poprowadzono średnicę oraz dwie wzajemnie prostopadłe cięciwy, przy czym jedna z nich tworzy ze średnicą kąt \({\pi\over4}\). Znaleźć pole wpisanego w koło czworokąta, dla którego poprowadzone cięciwy są przekątnymi.
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2022, 11:49 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Witamy na stronach pornograficznych, najlepszym miejscu dla wszystkich Twoich potrzeb związanych z rozrywką dla dorosłych! Dzięki naszemu obszernemu katalogowi najlepszych stron pornograficznych możesz łatwo znaleźć idealną stronę dla siebie. - https://freepornsites.fun/

Awatar użytkownika
Jerry
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2817
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 36 razy
Otrzymane podziękowania: 1480 razy

Re: Zadanie z kołem

Post autor: Jerry » 28 wrz 2022, 11:46

  1. Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku, \(a<R\) :
    001.jpg
  2. Niech \(|AC|=d>0\). Wtedy \(|BD|=d\) oraz \(|SB|={d\over2}\)
  3. Z\(\Delta QMS:\, |QS|={a\sqrt2\over2}\)
  4. Z \(\Delta QBS\) i tw. Pitagorasa
    \(\left({d\over2}\right)^2=R^2-\left({a\sqrt2\over2}\right)^2\iff d^2=4R^2-2a^2\)
  5. \(S_{ABCD}={1\over2}\cdot d^2=2R^2-a^2\)
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając 👍 .