Dany jest równoległobok o wierzchołkach ABCD i kącie ostrym przy wierzchołku A. Boki równoległoboku mają długości 10cm i 8cm, a jedna z przekątnych ma długość 14cm. Punkt S jest punktem przecięcia się przekątnych równoległoboku. Oblicz:
a) długość drugiej przekątnej
b) pole równoległoboku
c) długości obu wysokości równoległoboku
d) sinus kąta SAD
e) cosinus kąta rozwartego między przekątnymi
f) promień okręgu opisanego na trójkącie ABD
g) promień okręgu wpisanego w trójkąt ABC
Równoległobok
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2818
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 36 razy
- Otrzymane podziękowania: 1480 razy
Re: Równoległobok
Z \(\Delta ABC\) i wzoru cosinusów:
\(14^2=10^2+8^2+2\cdot10\cdot8\cdot\cos\beta\iff\cos\beta=-{1\over5}\So\begin{cases}\cos\alpha={1\over5}\\ \sin\alpha={2\sqrt6\over5}\end{cases}\)
PS. Pamiętaj o mianach, które ja zaniedbałem!
\(14^2=10^2+8^2+2\cdot10\cdot8\cdot\cos\beta\iff\cos\beta=-{1\over5}\So\begin{cases}\cos\alpha={1\over5}\\ \sin\alpha={2\sqrt6\over5}\end{cases}\)
- z \(\Delta ABD\) i wzoru cosinusów
\(|DB|^2=10^2+8^2-2\cdot10\cdot8\cdot{1\over5}\So |DB|=2\sqrt{33}\) - \(S_{ABCD}=10\cdot8\cdot {2\sqrt6\over5}=32\sqrt6\)
- \(h_1=\frac{32\sqrt6}{10},\, h_2=\frac{32\sqrt6}{8}\)
- z \(\Delta ASD\) i wzoru cosinusów
\(\cos(\angle SAD)=\frac{8^2+7^2-\sqrt{33}^2}{2\cdot8\cdot7}={5\over7}\So \sin(\angle SAD)=\sqrt{1-\left({5\over7}\right)^2}\) - z \(\Delta ABS\) i wzoru cosinusów
\(\cos(\angle BSA)=\frac{7^2+\sqrt{33}^2-10^2}{2\cdot7\cdot\sqrt{33}}\) - z \(\Delta ABD\) i wzoru sinusów
\(R=\frac{|DB|}{2\sin\alpha}=\frac{2\sqrt{33}}{2\cdot{2\sqrt6\over5}}\) - z pola \(\Delta ABC\)
\(r=\frac{{1\over2}\cdot32\sqrt6}{{1\over2}\cdot(10+8+14)}\)
PS. Pamiętaj o mianach, które ja zaniedbałem!
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając