pole kwadratu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 116
- Rejestracja: 07 cze 2015, 11:55
- Podziękowania: 42 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
pole kwadratu
Dany jest kwadrat \(ABCD\) oraz punkty \(P\) na \(\overline{AB}\) i \(Q\) na \(\overline{BC}\). Punkt \(R\in\overline{PQ}\) tak, że \( PR=2,QR=3,DR=4\), \(\angle PRD=\angle PAD\). Jaka jest powierzchnia kwadratu \(ABCD\)?
Ostatnio zmieniony 15 sie 2022, 10:55 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
-
- Fachowiec
- Posty: 2818
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 36 razy
- Otrzymane podziękowania: 1480 razy
Re: pole kwadratu
Niech
\(\begin{cases}|DA|=|DC|=a>0\\a\ge |PB|=x\ge0\\ a\ge|BQ|=y\ge0\end{cases}\)
Wtedy, z tw. Pitagorasa, zachodzi:
\(\begin{cases}a^2+(a-x)^2=2^2+4^2\\ x^2+y^2=(2+3)^2\\ a^2+(a-y)^2=3^2+4^2\end{cases}\)
Pozostaje wyznaczyć \(a^2\)
Pozdrawiam
[edited]
\(\begin{cases}|DA|=|DC|=a>0\\a\ge |PB|=x\ge0\\ a\ge|BQ|=y\ge0\end{cases}\)
Wtedy, z tw. Pitagorasa, zachodzi:
\(\begin{cases}a^2+(a-x)^2=2^2+4^2\\ x^2+y^2=(2+3)^2\\ a^2+(a-y)^2=3^2+4^2\end{cases}\)
Pozostaje wyznaczyć \(a^2\)
Pozdrawiam
[edited]
Odpowiedź
Pokaż
\(\begin{cases}a=2\sqrt5\\ x=2\sqrt5\\ y=\sqrt5\end{cases}\So\begin{cases}P\equiv A\\ a^2=20\end{cases}\)
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
-
- Fachowiec
- Posty: 2863
- Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
- Podziękowania: 29 razy
- Otrzymane podziękowania: 1262 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2818
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 36 razy
- Otrzymane podziękowania: 1480 razy
Re: pole kwadratu
Przyjąłem, że jest prosty.
Układ jest poprawny, ma cztery rozwiązania - z czego tylko jedno w liczbach dodatnich - ono zdegenerowało ten kąt

Pozdrawiam
PS. Po rozwiązaniu poprawiałem nierówności w założeniach na słabe..., ale dopiero Ty uświadomiłeś mi, że jest jeszcze ten problem!
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając