kąt trójkąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
inter
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 153
Rejestracja: 01 cze 2016, 07:58
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

kąt trójkąta

Post autor: inter » 13 sie 2022, 21:49

Niech E i D będą dwoma punktami znajdującymi się odpowiednio na bokach [BC] i [AB] trójkąta ABC takimi, że BE = 3EC i DA = DB i przyjmiemy, że ∠ADC=∠BAE. Oblicz miarę kąta ABC.

Awatar użytkownika
Jerry
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2818
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 36 razy
Otrzymane podziękowania: 1480 razy

Re: kąt trójkąta

Post autor: Jerry » 14 sie 2022, 22:03

  1. Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku, z szybkimi wnioskami z tw. Talesa. Niech \(\alpha\in\left(0;{\pi\over2}\right)\)
    001 (4).jpg
  2. z \(\Delta DBC: \frac{20x}{\sin\beta}=\frac{8a}{\sin(\pi-\alpha)}\\ a=\frac{5\\sin\alpha}{2\sin\beta}x\)
  3. z \(\Delta APS: \frac{2c}{12x}=\cos\alpha\\ c=6x\cos\alpha\)
  4. z \(\Delta DBM: \frac{4c}{\sin(\pi-\alpha-\beta)}=\frac{3a}{\sin\alpha}\\ \frac{24\cos\alpha}{\sin(\alpha+\beta)}x=\frac{15\sin\alpha}{2\sin\alpha\sin\beta}x\\ \ldots\\ \tg\beta={5\over11}\tg\alpha\)
Odp. Istnieje nieskończenie wiele trójkątów spełniających warunki zadania, \(|\angle ABC|=\arctg\frac{5\tg\alpha}{11}\wedge\alpha\in\left(0;{\pi\over2}\right)\)

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając 👍 .