Uzasadnij że jest to równoległobok.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 65
- Rejestracja: 30 mar 2020, 23:25
- Podziękowania: 11 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Uzasadnij że jest to równoległobok.
W czworokącie wypukłym połowa obwodu jest równa sumie odcinków łączących punkty środkowe przeciwległych boków. Uzasadnij że jest to równoległobok.
-
- Fachowiec
- Posty: 2818
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 36 razy
- Otrzymane podziękowania: 1480 razy
Re: Uzasadnij że jest to równoległobok.
Lemat:
W \(\Delta ABC\), w którym \(|BC|=a,\, |AC|=b\) i środkowa \(|MC|=s\) zachodzi
\[s<\frac{a+b}{2}\]
D-d:
Niech \(C'=S_M(C)\) jak na rysunku wtedy z nierówności trójkąta dla \(\Delta C'BC\) mamy \(2s<a+b\) co jest równoważne tezie lematu
Wniosek:
Nierówność przejdzie w równość, jeżeli trójkąt zdegeneruje się do odcinka, czyli \(\overline{BC} \parallel \overline{AC}\).
Załóżmy, że co najmniej jedna para boków przeciwległych nie jest równoległa. Wtedy
PS. Zadanie to przypomniało mi zadanie z OMa z lat siedemdziesiątych poprzedniego wieku, umieszczę go w innym wątku i dodam link
[edited] Obiecane zadanie, z którego wynika ponadprogramowo, że w tym zadaniu \(\overline{KM},\, \overline{LN}\) połowią się (do wykazania tezy zadania - wg mnie nieprzydatne!).
W \(\Delta ABC\), w którym \(|BC|=a,\, |AC|=b\) i środkowa \(|MC|=s\) zachodzi
\[s<\frac{a+b}{2}\]
D-d:
Niech \(C'=S_M(C)\) jak na rysunku wtedy z nierówności trójkąta dla \(\Delta C'BC\) mamy \(2s<a+b\) co jest równoważne tezie lematu
Wniosek:
Nierówność przejdzie w równość, jeżeli trójkąt zdegeneruje się do odcinka, czyli \(\overline{BC} \parallel \overline{AC}\).
Załóżmy, że co najmniej jedna para boków przeciwległych nie jest równoległa. Wtedy
- Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku: gdzie \(A_1ABM,\, D_1MCD\) są równoległobokami
- \(\Delta A_1AK\equiv\Delta KD_1D\, (BKB)\), zatem \(A_1,\, K,\, D_1\) są współliniowe i \(\overline{KM}\) jest środkową \(\Delta A_1MD_1\)
- z lematu: \(|KM|<\frac{|AB|+|CD|}{2}\)
- analogicznie: \(|LN|<\frac{|BC|+|DA|}{2}\)
- jeżeli zachodzi 3. lub 4., to
\(|KM|+|LN|<\frac{|AB|+|BC|+|CD|+|DA|}{2}\),
co jest sprzeczne z
\(|KM|+|LM|=\frac{|AB|+|BC|+|CD|+|DA|}{2}\)
Zatem założenie, że co najmniej jedna para boków przeciwległych nie jest równoległa jest fałszywe. CKD
PS. Zadanie to przypomniało mi zadanie z OMa z lat siedemdziesiątych poprzedniego wieku, umieszczę go w innym wątku i dodam link
[edited] Obiecane zadanie, z którego wynika ponadprogramowo, że w tym zadaniu \(\overline{KM},\, \overline{LN}\) połowią się (do wykazania tezy zadania - wg mnie nieprzydatne!).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
-
- Rozkręcam się
- Posty: 71
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 295 razy
- Płeć:
Re: Uzasadnij że jest to równoległobok.
Ile zadań z geometrii trzeba rozwiązać, żeby widzieć takie rzeczy?