W trójkącie długości boków są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego trzech słów o sumie 60. Jeden z kątów tego trójkąta wynosi 120 °. Znajdź stosunek promienia okręgu wewnątrz trójkąta do promienia okręgu wewnątrz trójkąta.
Prosiłbym o drogę . Z góry dziękuję
trójkąt + problem ze sznurkiem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: trójkąt + problem ze sznurkiem
a=12, b=20, c=28
\( \frac{abc}{4R}= \frac{1}{2}ab \sin 120^o \ \ \So \ \ R=... \\
\frac{r}{2}(a+b+c)= \frac{1}{2}ab \sin 120^o \ \ \So \ \ r=... \\
\)
\( \frac{abc}{4R}= \frac{1}{2}ab \sin 120^o \ \ \So \ \ R=... \\
\frac{r}{2}(a+b+c)= \frac{1}{2}ab \sin 120^o \ \ \So \ \ r=... \\
\)