odcinek w kwadracie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
attec18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 30 mar 2020, 23:25
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

odcinek w kwadracie

Post autor: attec18 »

Dany jest kwadrat ABCD , N jest punktem styczności, KN=AB/2 oraz NS=18cm. Oblicz długość NO.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3511
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: odcinek w kwadracie

Post autor: Jerry »

Zrobiłem schludny rysunek, bez ozdobników...
Niech
  • \(|AD|=2r>0,\)
  • \(|\angle DAO|=\alpha,\)
  • \(|\angle KDA|=\beta\),
  • prosta \(BN\) przecina \(\overline{DC}\) w punkcie \(M\),
  • \(S\) jest o \(h\) odległa od \(\overline{AD}\).
Wtedy
  1. \(N\in\overline{AO}\), bo \(\Delta ADN\sim\Delta ADO\), zatem \(S\in\overline{AO}\)
  2. \(\tg\alpha={1\over2}\)
  3. ponieważ \(|NB|=|AB|\), to \(|BK|=r\)
  4. \(\tg\angle MBC=\tg(90^\circ-2\alpha)={3\over4}\)
  5. z \(\Delta BMC : |MC|=2r\cdot {3\over4}={3r\over2}\)
    Wniosek: \(M\) jest środkiem \(\overline{DO}\)
  6. z 4. \(K\) jest odległy o \({4r\over5},\ {3r\over5}\) od (odpowiednio) boków \(\overline{AB},\,\overline{BC}\), czyli
    \(K\) jest odległy o \({6r\over5},\ {7r\over5}\) od (odpowiednio) boków \(\overline{DC},\,\overline{AD}\). Zatem
    \(\tg\beta={7\over6}\)
  7. \(|AD|={h\over\tg\alpha}+{h\over\tg\beta}\So h={7r\over10}={1\over2}\cdot{7r\over5}\), zatem \(S\) jest dwa razy bliżej boku \(\overline{AD}\) niż \(K\).
    Wniosek: \(S\) jest środkiem \(\overline{KD}\)
  8. z 5. i 7. \(\overline{KM},\,\overline{SO}\) są środkowymi \(\Delta KDO\) i zachodzi
    \[|NO|=2\cdot|SN|=2\cdot18=36\]
Pozdrawiam
PS. W pierwotnej wersji zajmowałem się tylko odległościami punktów od \(\overline{DC}\), ale Twoja sugestia dotycząca środka ciężkości podziałała i skróciła rozwiązanie

[edited] zmieniłem liternictwo na zgodne z treścią zadania
ODPOWIEDZ