Równanie prostej przechodzącej przez punkty A = (-2,-10) i B = (1,-1) ma postać:
bardzo proszę niech ktoś rozpisze to równanie bo dla mnie to czarna magia. Wiem, ze są na forum podobne rozwiązania ale i tak mi nie wychodzi.
jest i drugie zadanie:
Prosta równoległa do y = -3x + 4 przechodząca przez przez punkt A = (-3,2) ma postać:
Proszę o pomoc i z góry serdecznie dziękuję
Równanie prostej przechodzącej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zad.1.
jeżeli prosta przechodzi przez punkt A i B to wiemy, że współrzędne tych punktów są odpowiednio x i y w równaniu - pozostaje nam tylko wyznaczyć współczynnik kierunkowy [a] i wyraz wolny
\(\begin{cases}-10=-2a+b\\ -1=a+b \end{cases}:\)
\(\begin{cases}-10+2a=b\\ -1=a-10+2a \end{cases}:\)
9=3a
a=3
b=-10+6
b=-4
odp: równanie tej prostej to: y=3x-4
zad.2.
jeżeli prosta jest równoległa to współczynnik kierunkowy jest taki sam, więc w tym przypadku wynosi on -3 [a=-3]
jeżeli prosta ma przechodzić przez punkt A to przyjmujemy, że x=-3, a y=2
2=-3*(-3)+b
-7=b
odp: prosta ta ma równanie: y=-3x-7
jeżeli prosta przechodzi przez punkt A i B to wiemy, że współrzędne tych punktów są odpowiednio x i y w równaniu - pozostaje nam tylko wyznaczyć współczynnik kierunkowy [a] i wyraz wolny
\(\begin{cases}-10=-2a+b\\ -1=a+b \end{cases}:\)
\(\begin{cases}-10+2a=b\\ -1=a-10+2a \end{cases}:\)
9=3a
a=3
b=-10+6
b=-4
odp: równanie tej prostej to: y=3x-4
zad.2.
jeżeli prosta jest równoległa to współczynnik kierunkowy jest taki sam, więc w tym przypadku wynosi on -3 [a=-3]
jeżeli prosta ma przechodzić przez punkt A to przyjmujemy, że x=-3, a y=2
2=-3*(-3)+b
-7=b
odp: prosta ta ma równanie: y=-3x-7