Wykaż, że w trapezie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 06 cze 2022, 15:03
- Płeć:
Wykaż, że w trapezie
Punkt \(P\) jest punktem przecięcia przekątnych trapezu \(ABCD\). Długość podstawy \(CD\) jest o \(2\) mniejsza od długości podstawy \(AB\). Promień okręgu opisanego na trójkącie ostrokątnym \(CPD\) jest o 3 mniejszy od promienia okręgu opisanego na trójkącie \(APB\). Wykaż, że spełniony jest warunek \(|DP|^2 + |CP|^2 − |CD|^2 = 4\sqrt{23} ⋅ |DP| ⋅ |CP|\).
Ostatnio zmieniony 08 cze 2022, 12:05 przez Jerry, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]. Nie podpinaj się pod cudze wątki
Powód: Poprawa tematu i wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]. Nie podpinaj się pod cudze wątki
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1934 razy
Re: Wykaż, że w trapezie
Zrób schludny rysunek, niech \(|AB|=a,\, r\) będzie promieniem okręgu opisanego na \(\Delta ABP\), \(|\angle APB|=|\angle APB|=\gamma\in(0;{\pi\over2})\). Wtedy
PS. Nie podpinaj się pod cudze wątki i pisz "matematykę" w kodzie - nie będzie dochodziło do nieporozumień
- \(\Delta ABP\sim\Delta PCD\, (kk)\)
\({a\over r}={a-2\over r-3}\iff r={3\over2}a\) - Z \(\Delta ABP\) i wzoru sinusów:
\({a\over\sin\gamma}=2r\)
Wobec 1. mamy
\(\sin\gamma={1\over3}\) - Z "wielkiej jedynki" trygonometrycznej
\(\cos\gamma=+\sqrt{1-({1\over3})^2}={2\sqrt2\over3}\) - Z \(\Delta PCD\) i wzoru cosinusów:
\(|CD|^2=|CP|^2+|DP|^2-2\cdot{2\sqrt2\over3}\cdot |CP|\cdot|DP|\)
jest sprzeczne z Twoją tezą
PS. Nie podpinaj się pod cudze wątki i pisz "matematykę" w kodzie - nie będzie dochodziło do nieporozumień