Trójkat prostokątny, stosunek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Trójkat prostokątny, stosunek

Post autor: avleyi »

W trójkącie ABC dwusieczna kąta prostego podzieliła przeciwprostokątną AB w stosunku 2:3. W
jakim stosunku podzieliła tę przeciwprostokątną wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta
prostego.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3525
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1930 razy

Re: Trójkat prostokątny, stosunek

Post autor: Jerry »

Zatem stosunek długości przyprostokątnych jest równy \(2:3\), czyli przyprostokątne mają długości \(2x,3x\), gdzie \(x>0\). Wtedy przeciwprostokątna ma długość \(x\sqrt{13}\) a wysokość opuszczona na nią ma długość \(\frac{2x\cdot3x}{x\sqrt{13}}={6\over\sqrt{13}}x\). Szukany stosunek (z tw. Pitagorasa) jest równy
\[\frac{\sqrt{4x^2-{36\over13}x^2}}{\sqrt{9x^2-{36\over13}x^2}}=\ldots\]
Pozdrawiam
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Trójkat prostokątny, stosunek

Post autor: avleyi »

tutaj tak samo, skąd wzieły się te liczby co są szukanym stosunkiem? z jakiego tw. Pitagorasa?
Ostatnio zmieniony 15 maja 2022, 18:14 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; nazwiska piszemy wielką literą
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3525
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1930 razy

Re: Trójkat prostokątny, stosunek

Post autor: Jerry »

Jeżeli przyjmiemy oznaczenia jak na rysunku
001 (2).jpg
to, z tw. Pitagorasa mamy
\(\begin{cases}p^2+h^2=b^2\\ q^2+h^2=a^2\end{cases}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ