W trójkącie ABC wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego podzieliła przeciwprostokątną
AB w stosunku 2:7. W jakim stosunku podzieliła tę przeciwprostokątną dwusieczna kąta prostego.
Trójkat prostokątny, stosunek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 86
- Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
- Podziękowania: 89 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2204
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1035 razy
Re: Trójkat prostokątny, stosunek
Niech \(|AB|=9x>0\), wtedy (z tw. o średniej geometrycznej) wysokość \(|CM|=\sqrt{2x\cdot7x}=x\sqrt{14}\) a stosunek długości przyprostokątnych jest równy
\[\frac{\sqrt{4x^2+14x^2}}{\sqrt{49x^2+14x^2}}=\ldots\]
i jest równy szukanemu stosunkowi
Pozdrawiam
[edited] wykorzystałem tw. o podziale boku trójkąta dwusieczną kąta wewnętrznego
\[\frac{\sqrt{4x^2+14x^2}}{\sqrt{49x^2+14x^2}}=\ldots\]
i jest równy szukanemu stosunkowi
Pozdrawiam
[edited] wykorzystałem tw. o podziale boku trójkąta dwusieczną kąta wewnętrznego
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 86
- Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
- Podziękowania: 89 razy
- Płeć:
Re: Trójkat prostokątny, stosunek
A skąd wzięły się te liczby pod pierwiastkiem w stosunku długości przyprostokątnych?
-
- Fachowiec
- Posty: 2204
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1035 razy
Re: Trójkat prostokątny, stosunek
Z tw. Pitagorasa, jedna z przyprostokątnych ma długość \(\sqrt{(2x)^2+h^2}\), druga analogicznie
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając