Pole trójkąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 08 maja 2022, 21:42
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Pole trójkąta
Oblicz pole trójkąta, którego dwa boki mają długość \(5\)cm i \(12\)cm, a miara kąta między nimi stanowi \(\frac{1}{5}\) sumy miar pozostałych kątów wewnętrznych.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2022, 22:34 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała matematyka w kodzie i [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała matematyka w kodzie i [tex] [/tex]
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Pole trójkąta
Skoro
\(\alpha={1\over5}\cdot(\beta+\gamma)\)
to
\(5\alpha=180^\circ-\alpha\iff \alpha=30^\circ\)
i
\(P_\Delta={1\over2}\cdot5\cdot12\cdot\sin30^\circ=\ldots\)
Pozdrawiam
\(\alpha={1\over5}\cdot(\beta+\gamma)\)
to
\(5\alpha=180^\circ-\alpha\iff \alpha=30^\circ\)
i
\(P_\Delta={1\over2}\cdot5\cdot12\cdot\sin30^\circ=\ldots\)
Pozdrawiam