Zadanie 33 (matura 2022 maj)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
PATRO02
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 16 sty 2022, 22:39
Podziękowania: 25 razy

Zadanie 33 (matura 2022 maj)

Post autor: PATRO02 »

Proszę o pomoc z tym zadaniem :D
Dany jest trójkąt równoramienny 𝐴𝐵𝐶, w którym |𝐴𝐶| = |𝐵𝐶|. Dwusieczna kąta 𝐵𝐴𝐶
przecina bok 𝐵𝐶 w takim punkcie 𝐷, że trójkąty 𝐴𝐵𝐶 i 𝐵𝐷𝐴 są podobne (zobacz
rysunek). Oblicz miarę kąta 𝐵𝐴𝐶.
Dwusieczne oznaczyłem jako alfa, kąt przy drugim wierzchołku będzie miał zatem miarę 2alfa, ponieważ jest równoramienny. Jak to dokończyć?
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Zadanie 33 (matura 2022 maj)

Post autor: Icanseepeace »

PATRO02 pisze: 05 maja 2022, 17:47 Dwusieczne oznaczyłem jako alfa, kąt przy drugim wierzchołku będzie miał zatem miarę 2alfa, ponieważ jest równoramienny. Jak to dokończyć?
Kompletnie niezrozumiały opis. Stwierdzenia "dwusieczną oznaczyłem jako alfa" oraz "kąt przy drugim wierzchołku" są bardzo nieprecyzyjne.(W szczególności, że rysunek był precyzyjny i bardzo ładnie oznaczony)
\( \angle(BAD) = \angle(DAC) = \angle(ACB) = \alpha \).
Wtedy:
\( \angle(ACB) = \alpha \wedge \angle(ABC) = \angle(BAC) = 2\alpha \)
Mając powyższe informacje bez problemu powinieneś ułożyć równanie.
Odp \( \angle(BAC) = 2\alpha = \frac{2\pi}{5} \)
PATRO02
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 16 sty 2022, 22:39
Podziękowania: 25 razy

Re: Zadanie 33 (matura 2022 maj)

Post autor: PATRO02 »

Dlaczego ACB też jest równy alfa?
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Zadanie 33 (matura 2022 maj)

Post autor: Icanseepeace »

PATRO02 pisze: 05 maja 2022, 19:20 Dlaczego ACB też jest równy alfa?
Ponieważ trójkąty 𝐴𝐵𝐶 i 𝐵𝐷𝐴 są podobne.
PATRO02
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 16 sty 2022, 22:39
Podziękowania: 25 razy

Re: Zadanie 33 (matura 2022 maj)

Post autor: PATRO02 »

Kurde, faktycznie...
ODPOWIEDZ