planimetria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

planimetria

Post autor: franco11 »

Dany jest trapez \(ABCD\) o obwodzie \(l\) i podstawach \(AB\) i \(CD\) takich że, \(|AB|>|CD|\). Trapez jest opisany na okręgu i wpisany w okrąg, a przekątna \(AC\) trapezu ma długość \(d\).Wykaż źe promień \(R\) okręgu opisanego na trapezie \(ABCD\) jest równy \[R= \frac{dl}{2 \sqrt{16d^2-l^2} } \]
(Podstawa \(AB\) nie zawiera środka okręgu opisanego)
Ostatnio zmieniony 05 maja 2022, 09:55 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: planimetria

Post autor: Jerry »

  1. Zrób schludny rysunek, poprowadź wysokość \(\overline{CM}\) długości \(h\). Zauważ równoramienność trapezu i fakt, że \(|AM|={|AB|+|CD|\over2}\). Niech \(|\angle ABC|=\beta\)
  2. Z możliwości wpisania okręgu w trapez wynika, że ramię trapezu \(c={|AB|+|CD|\over2}={l\over4}\)
  3. Z \(\Delta AMC\) i tw. Pitagorasa: \(h=\sqrt{d^2-({l\over4})^2}\)
  4. Z \(\Delta MBC\): \(\sin\beta={h\over c}=\ldots\)
  5. Z \(\Delta ABC\) i tw. Snelliusa: \(R={d\over2\sin\beta}=\ldots\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ