prostokąt i trójkąt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
attec18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 30 mar 2020, 23:25
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

prostokąt i trójkąt

Post autor: attec18 »

Prostokąt \(HOMF\) ma boki \(HO = 11, OM = 5\). W trójkącie ABC punkt H jest punktem przecięcia wysokości, O jest środkiem okręgu opisanego, M jest środkiem BC, F jest spodkiem narysowanej wysokości od wierzchołka A. Oblicz długość BC.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: prostokąt i trójkąt

Post autor: Jerry »

Jak zwykle - ciekawe zadanie... Wg mnie \(|BC|=28\).
Pełniejsze rozwiązanie, jak będę bardziej czasowy

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: prostokąt i trójkąt

Post autor: Jerry »

  1. Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku
    001_mini.jpg
    Zauważmy istnienie kątów miary \(\alpha\)
  2. Z \(\Delta OMO_1:|O_1M|=5\cos\alpha\)
  3. Z \(\Delta O_2HO_1: |O_2H|=11\sin\alpha=|O_1H_1|=|O_3H_2|\)
  4. \(|H_1M|=5\cos\alpha-11\sin\alpha\)
  5. \(\Delta H_2BC\sim\Delta H_1MN;\, |H_2B|=10\cos\alpha-22\sin\alpha\)
  6. \(|AB|=2\cdot(|O_3H_2|+|H_2B|=20\cos\alpha-22\sin\alpha\)
  7. Z \(\Delta H_1MC,\, \Delta ABF:\begin{cases}\sin\alpha=\frac{5\cos\alpha-11\sin\alpha}{x+11}\\\sin\alpha=\frac{x}{20\cos\alpha-22\sin\alpha}\end{cases}\iff\begin{cases}x=\frac{5\cos\alpha-22\sin\alpha}{\sin\alpha}={5\over\tg\alpha}-22\\ x=20\sin\alpha\cos\alpha-22\sin^2\alpha\end{cases}\So\\ \qquad\So
    5\cos\alpha-22\sin\alpha=20\sin^2\alpha\cos\alpha-22\sin^3\alpha\)
  8. Równanie to można przekształcić (po drodze dzieląc krotnie przez \(\cos\alpha\)) do postaci
    \[15t^2+22t-5=0\]
    gdzie \(t=\tg\alpha>0\). Wynika z niego
    \[\tg\alpha={1\over5}\]
  9. Wobec \(x={5\over\tg\alpha}-22\) mamy \(x=3\)
Odpowiedź: \(|BC|=28\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ