kąt w trójkącie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
attec18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 30 mar 2020, 23:25
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

kąt w trójkącie

Post autor: attec18 »

W trójkącie \(ABC\) (\(|\angle A|=80^o \)i \(|\angle B|=60^o\)) wewnętrzna dwusieczna kąta \(\angle C\) przecina bok \(AB\) w punkcie \(D\). Równoległa z \(D\) do boku \(AC\) przecina bok \(BC\) w punkcie \(E\). Znajdź miarę kąta \(EAB\).
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2022, 13:58 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1934 razy

Re: kąt w trójkącie

Post autor: Jerry »

  1. Schludny rysunek, niech \(|AC|=b>0,\ |\angle CAE|=\alpha\in(0^\circ;80^\circ)\). Z bilansu kątów:
    • \(\Delta ADC\) jest równoramienny, \(|CD|=b\)
    • \(\Delta CDE\) jest równoramienny, \( |CE|={b\over 2\cos20^\circ}\)
  2. Z \(\Delta ACE\) i tw. Snelliusa:
    \(\frac{{b\over2\cos20^\circ}}{\sin\alpha}=\frac{b}{\sin(180^\circ-40^\circ-\alpha)}\iff 2\cos20^\circ\sin\alpha=\sin(140^\circ-\alpha)\\ \quad 2\cos20^\circ\sin\alpha=\cos(50^\circ-\alpha)\qquad(*)\\
    \quad2\cos20^\circ\sin\alpha=\cos50^\circ\cos\alpha+\sin50^\circ\sin\alpha\\ \quad\ldots\\
    \quad \ctg\alpha=\frac{2\cos20^\circ-\sin50^\circ}{\cos50^\circ} \)
    Równanie to ma jedno rozwiązanie w przedziale określoności, łatwo zauważyć, że \(\alpha=30^\circ\) spełnia \((*)\)
Odp. \(|\angle EAB|=80^\circ-30^\circ=50^\circ\)

Pozdrawiam
PS.
  • Opcjonalne można z \(\Delta AEC\) i tw. Carnota (dwukrotnie) doliczyć \(|AE|\) oraz \(\cos\alpha\), ale nie wiem czy rachunki byłyby przyjemne...
  • Może ktoś bieglejszy w trygonometrii rozwiąże \((*)\) formalnie :?:
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: kąt w trójkącie

Post autor: Icanseepeace »

Jerry pisze: 18 kwie 2022, 15:29 Może ktoś bieglejszy w trygonometrii rozwiąże \((*)\) formalnie :?:
\( 2\cos(20^o) - \sin(50^o) = \cos(20^o) + \cos(20^o) - \cos(40^o) = \cos(20^o) + 2\sin(30^o) \sin(10^o) = \\ = \cos(20^o) + \cos(80^o) = 2\cos(50^o) \cos(30^o) \)
Dlatego
\( \ctg(\alpha) = \frac{ 2\cos(20^o) - \sin(50^o)}{\cos(50^o)} = \frac{2\cos(50^o) \cos(30^o)}{\cos(50^o)} = \sqrt{3} \)
ODPOWIEDZ