planimetria - twierdzenie cosinusów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mikaa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 13 gru 2021, 20:09
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

planimetria - twierdzenie cosinusów

Post autor: mikaa »

Oblicz długości przekątnych trapezu ABCD, w którym AD=CD=8, |<B|=60°, |<A|=45°
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: planimetria - twierdzenie cosinusów

Post autor: eresh »

mikaa pisze: 10 kwie 2022, 19:41 Oblicz długości przekątnych trapezu ABCD, w którym AD=CD=8, |<B|=60°, |<A|=45°
\(|AC|^2=8^2+8^2-2\cdot 8\cdot 8\cos 135^{\circ}\\
|AC|^2=128+64\sqrt{2}\\
|AC|=8\sqrt{2+\sqrt{2}}\)


\(h=|DE|=|CF|\)

\(\sin 45^{\circ}=\frac{h}{|AD|}\\
h=4\sqrt{2}\)


\(\sin 60^{\circ}=\frac{h}{|BC|}\\
\frac{\sqrt{3}}{2}=\frac{4\sqrt{2}}{|BC|}\\
|BC|=\frac{8\sqrt{6}}{3}\)


\(|AE|=4\sqrt{2}\\
|FB|=\frac{4\sqrt{6}}{3}\\
|AB|=|AF|+|FE|+|FB|\)


zastosuj twierdzenie cosinusów w trójkącie ABC
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ