trapez równoramienny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kubass
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 23 lut 2022, 17:11
Podziękowania: 3 razy

trapez równoramienny

Post autor: kubass »

Dany jest trapez równoramienny \(ABCD\) o podstawach \(AB\) i \(CD\). Dlugości \(AB\) i \(CD\) są równe odpowiednio \(8\) i \(4\). Wiadomo też, że przekątne \(AC\) i \(BD\) są prostopadłe. Wyznacz pole tego trapezu
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: trapez równoramienny

Post autor: eresh »

kubass pisze: 06 mar 2022, 18:35 Dany jest trapez równoramienny \(ABCD\) o podstawach \(AB\) i \(CD\). Dlugości \(AB\) i \(CD\) są równe odpowiednio \(8\) i \(4\). Wiadomo też, że przekątne \(AC\) i \(BD\) są prostopadłe. Wyznacz pole tego trapezu
E - punkt przecięcia przekątnych

\(|AE|=|EB|=x\\
x^2+x^2=8^2\\
2x^2=64\\
x=4\sqrt{2}\)


\(|DE|=|EC|=y\\
2y^2=16\\
y=2\sqrt{2}\)


\(|AC|=|BD|=6\sqrt{2}\\
P=0,5|AC||DC|\sin 90^{\circ}\\
P=36\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: trapez równoramienny

Post autor: radagast »

Zrzut ekranu 2022-03-10 104125.png
\(P= \frac{8+4}{2} \cdot 6=36\)
ODPOWIEDZ