Pole trapezu ABCD.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Pole trapezu ABCD.

Post autor: Januszgolenia »

Przekątne trapezu \(ABCD\) dzielą trapez na cztery trójkąty i przecinają się w punkcie \(S\). Niech \(P_1=P_{DSC},\ P_2=P_{DSA},\ P_3=P_{ABS},\ P_4=P_{BSC}\) oznaczają pola tych trójkątów.
Oblicz pole trapezu \(ABCD\), jeśli \(P_1=5,\ P_3=45\).
Ostatnio zmieniony 01 mar 2022, 12:42 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Pole trapezu ABCD.

Post autor: Jerry »

Ze znanego faktu
\[P_2=P_4=\sqrt{P_1\cdot P_3}=15\]
i do odpowiedzi blisko

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pole trapezu ABCD.

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 01 mar 2022, 12:14 Przekątne trapezu ABCD dzielą trapez na cztery trójkąty i przecinają się w punkcie S. Niech P1(DSC), P2(DSA), P3(ABS), P4(BSC) oznaczają pola tych trójkątów. Oblicz pole trapezu ABCD, jeśli P1=5, P3=45.
trókąty ABS i DCS są podobne
\(\frac{|AB|}{|DC|}=\sqrt{\frac{45}{5}}\\
|AB|=3|DC|\)


\(P_2=P_4\)

\(P_1+P_2=\frac{1}{2}|DC|h\\
P_2=\frac{1}{2}|DC|h-5\\
P_2+P_3=\frac{1}{2}|AB|h\\
\frac{1}{2}|DC|h-5+45=\frac{1}{2}\cdot 3|DC|h\\
|DC|h=40\\
P_1+P_2=\frac{1}{2}\cdot 40\\
P_1=20-5\\
P_1=15\\
P_{ABCD}=5+45+15+15=80
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ